Hoe werkt een Waterontharder en Waterfilter: wat is het verschil? 

In uw zoektocht naar een passende waterfilter of waterontharder heeft u misschien ook nog wel andere termen voorbij zien komen, zoals waterontkalker of waterverzachter. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende termen en de grootste verschillen tussen de installaties waar ze naar verwijzen.  

 

De essentie van een waterontharder 

De term die u op de website het meest tegen zal komen is waterontharder, maar andere vaak gebruikte termen die naar hetzelfde systeem verwijzen zijn waterontkalker of waterverzachter. Het is namelijk zo dat water een bepaalde hardheid kan hebben, en deze hardheid verwijst naar de hoeveelheid magnesium- en calciumionen die zich in het water bevinden. Het ontharden of verzachten van water verwijst naar het eruit filteren van deze ionen. Dit is nodig om de vorming van kalkaanslag tegen te gaan, aangezien de magnesium- en calciumionen hierin de grootste boosdoeners zijn. Dat is dan ook gelijk de reden waarom waterontharder en waterverzachters ook wel waterontkalkers genoemd worden.  

 

Een filter is geen vervanging van een ontharder

Als waterontharders al de calcium- en magnesiumionen uit het harde water filteren, wat is dan het verschil met een waterfilter?  Er zijn meerdere verschillen, maar de belangrijkste is dat een waterfilter meer tegenhoudt dan alleen de magnesium- en calciumionen. Een waterfilter haalt meerdere onzuiverheden uit het water door middel van een fysiek filter waar het water doorheen moet, en waarin niet-water deeltjes blijven hangen. Echter kan een waterfilter maar tot op zekere hoogte de kalk veroorzakende ionen eruit halen, en zal het water nog steeds enigszins hard zijn.  

 

Samenwerking 

Iedere waterontharder of waterontkalker is een beperkte filter, iedere waterfilter is een beperkte waterontkalker. De waterontharder zorgt voor kalkvrij water, maar laat andere stoffen in het water zitten, terwijl de waterfilter juist deze andere stoffen eruit filtert, maar minder goed presteert in het ontkalken. Dit komt doordat ze beide gebruikmaken van verschillende processen. De waterfilter maakt gebruik van een fysiek filter, terwijl de waterontharder het calcium en magnesium uit het water haalt door chemische processen. Dus uiteindelijk, als u écht schoon en kalkvrij water in huis wil, kan je deze twee het beste met elkaar combineren. De ontharder wordt geplaatst bij de hoofdleiding en onthardt al het water dat uw woning binnenkomt, terwijl de waterfilter onder het aanrecht bij de kraan wordt gemonteerd. Op die manier heeft u het beste van twee werelden. Bekijk hieronder welke combinatie van waterfilter en waterontharder het beste bij u past!

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...