Hoe werkt een omgekeerde osmose installatie?

De waterfilters van BestWater die Vitaleau aanbiedt werken op basis van een omgekeerde osmose installatie, maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Om dat op de beste manier uit te leggen is het van belang om te beginnen bij het begin, namelijk met een korte uitleg over normale osmose en waar dat zich normaal gesproken afspeelt.

Wat is osmose?

Osmose is een proces dat veelvuldig in de natuur voorkomt. Het speelt zich af tussen bijvoorbeeld menselijke cellen en hun omgeving, tussen organen en de bloedstroom, en tussen de wortels van planten en de grond waar ze in leven. Water heeft namelijk een bepaalde concentratie deeltjes die zich daarin bevindt. Water met een lagere concentratie deeltjes heeft altijd de neiging om te verplaatsen naar plekken met een hogere concentratie, als die mogelijkheid bestaat. Hierdoor worden de concentraties gelijker. Als het aantal deeltjes gelijk blijft, maar er meer water is waarin de deeltjes op kunnen lossen, dan daalt namelijk de concentratie. Zo worden in de nieren afvalstoffen vanuit het lichaam verwerkt, en de hoge concentratie afvalstoffen trekt water aan uit de bloedstroom. Zo kunnen deze afvalstoffen in het water oplossen en geloosd worden via de uitscheiding. Dit osmose-proces werkt omdat er tussen cellen celmembranen zitten die wel watermoleculen doorlaten, maar geen andere stoffen in het bloed.

Uitleg osmose

 

Hoe werkt omgekeerde osmose?

Omgekeerde osmose werkt met een zelfde soort halfdoorlatend membraan. Echter wordt er op de kant met het water met een hogere concentratie hoge druk uitgeoefend, waardoor de zuivere watermoleculen door het membraan heen geduwd worden en de ionen en andere stoffen achterblijven in een afvalstroom. Deze druk moet hoog genoeg zijn om de natuurlijk voorkomende osmotische druk te overtreffen en scheidt het water in twee verschillende stromen. Een stroom met een zeer lage concentratie aan stoffen, en een afvalstroom met een zeer hoge concentratie aan stoffen. Osmose kost geen energie en gebeurt natuurlijk, omgekeerde osmose kost wel energie, daarom is daar een actief systeem voor nodig om dat gang te zetten.

 

BestWater waterfilters

De waterfilters die Vitaleau aanbiedt bestaan uit een omgekeerde osmose installatie, gepaard met een voorfilter. Dit extra filter biedt nog een extra beschermings- en filterlaag om gassen zoals ammoniak, fluor, en chloor uit het water te filteren. Nadat het water door deze omgekeerde osmose installatie is gegaan en gezuiverd is van potentieel schadelijke deeltjes, wordt het water weer opnieuw gemineraliseerd. Dit gebeurt dan weer op basis van het natuurlijke osmose-proces. Hiervoor wordt silicium, bergkristal, en zeolietmineraal gebruikt, die het water nog een fijne natuurlijke boost meegeven. Zo kan jij optimaal kan genieten van essentiële natuurlijke mineralen uit eigen kraan. Hieronder vind je welke waterfilter het beste bij jou past.

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...

Eén reactie