Hoe waterontharders helpen om energie- en waterkosten te besparen

Hard water is een vrijwel onzichtbaar probleem in veel huishoudens, omdat het mineralen bevat die schade veroorzaken aan de binnenkant van leidingen, huishoudelijke apparaten, en aan haar en huid. Gelukkig is er hiervoor een makkelijke oplossing, namelijk de installatie en het gebruik van waterontharders. Deze helpen niet alleen om de effecten van hard water te verminderen, maar ook in het drukken van de energie- en waterkosten.

Besparen op energie

Hard water verhoogt de mate van weerstand in de leidingen. Hierdoor moeten huishoudelijke apparaten harder werken, en ver verbruiken ze daardoor ook meer energie. Dat leidt dan weer tot hogere energiekosten. Bij het gebruik van een waterontharder is er minder afzetting aan de binnenkant van leidingen, wat resulteert in minder weerstand en in lagere energiekosten.

Besparen op water

Naast dat huishoudelijke apparaten meer stroom nodig hebben om te functioneren, verbruiken ze bij een grotere mate van hardheid ook een grotere hoeveelheid. Hard water vermindert de efficiëntie, en dat zorgt niet alleen voor hogere energierekening, maar ook een hogere waterrekening. Door de hardheid van het water te verminderen kunnen waterontharders ervoor zorgen dat huishoudelijke apparaten minder water nodig hebben om hetzelfde werk te verrichten.

Langere levensduur apparaten

Door afzetting in leidingen en het binnenwerk van huishoudelijke apparaten slijten ze ook nog eens sneller en zijn ze eerder aan vervanging toe. Door de afzetting van mineralen wordt de kans op storingen verhoogd, waardoor de apparaten gemaakt of vervangen moeten worden. Bij het verzachten van water raken de leidingen en apparaten minder snel verstopt met mineralen en gaan ze minder snel kapot.

Verbeterde kwaliteit van water

Niet alleen de harde mineralen worden uit het water gefilterd door een waterontharder. Ook andere verontreinigingen, zoals chloor, worden aangepakt. Dit zorgt voor een verbeterde kwaliteit van het water, evenals een betere smaak en geur.

Hieruit blijkt maar dat waterontharders een waardevolle investering kunnen zijn voor huishoudens die te maken hebben met hard water, en dat zijn er veel. Je zal dit ook niet altijd weten, omdat het een bijna onzichtbaar probleem is, maar wel veel schade aanricht. Door de hardheid van het water te verminderen kan dit er wel aan bijdragen dat huishoudelijke apparaten minder energie en water verbruiken, de levensduur van huishoudelijke apparaten verlengen, en de kwaliteit van het water verbeteren. Als je overweegt om een waterontharder aan te schaffen, dan is het belangrijk om de juiste te kiezen voor je huis. Denk hierbij aan de grootte van je huis, het type leidingen en het waterverbruik. Daarnaast is het altijd handig om met een professional te overleggen om te bepalen welke waterontharder het beste bij je behoeften past. Hieronder zie je een selectie van de ontharders die Vitaleau aanbiedt.

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...