Hoe kies je de beste waterontharder zonder kopje onder te gaan?

Als het gaat om waterontharders heb je je vast al eens afgevraagd: ‘Wat is de beste waterontharder?’ Er zijn zoveel opties in merken en modellen, dat kan best overweldigend zijn. Dus wat zijn nu eigenlijk de aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterontharder? In dit blog gaan we de grootste aspecten van iets dichterbij bekijken, zodat je daarna zelf een keuze kan maken wat voor jóu de beste keuze is.

Grootte

De grootte van een waterontharder hangt af van de hoeveelheid water die ze kunnen ontharden. Over het algemeen wordt dit weergegeven in het aantal personen voor wie dit geschikt is, om het zo makkelijk mogelijk te maken. Kleine waterontharders hebben een onthardingscapaciteit tussen de tien- en twintigduizend liter water per maand, terwijl de middelgrote een capaciteit hebben tussen de twintig- en veertigduizend liter water per maand. De kleine waterontharders zijn geschikt voor huishoudens van één tot twee personen, terwijl je middelgrote genoeg capaciteit hebben voor gezinnen of huishoudens van drie tot vijf personen. Bij grotere huishoudens is er ook een grotere waterontharder nodig, met een capaciteit van meer dan veertigduizend liter water per maand.

De prijs

De prijs is een factor die deels afhankelijk is van de grootte van het systeem waarvoor je kiest, maar over het algemeen zijn de kosten tussen de 500 en de 2000 euro. Andere factoren die hierin meespelen zijn eventuele extra functies of een hogere kwaliteit van grondstoffen. Hoewel de prijs in principe niets zegt over de kwaliteit, kan dit wel een factor zijn die meespeelt in het voor jezelf bedenken: wat is de beste waterontharder in mijn situatie?

Installatiekosten

Naast de prijs van de waterontharder zelf kunnen er ook nog installatiekosten bij komen kijken, en die moet je vooral niet over het hoofd zien. Daarnaast komen er ook kosten kijken bij het onderhouden en het vervangen van bijvoorbeeld de filters of het zout binnen de installatie. Het is daarom van belang om qua kosten op de langere termijn te kijken dan naar alleen de prijs van de waterontharder zelf.

Duurzaamheid

Ook de duurzaamheid van waterontharders varieert afhankelijk van het type, de kwaliteit van het systeem, en hoe goed het onderhouden wordt. Over het algemeen zijn waterontharders wel duurzaam en gaan ze vele jaren mee zonder problemen. Hiervoor is het wel van belang om ze goed te onderhouden. Dit helpt niet alleen met het besparen van kosten op de langere termijn, maar ook aan het verminderen van waterverbruik en het voorkomen van afval.

Dus: Wat is de beste waterontharder?

Uiteindelijk is het voor iemand anders onmogelijk om de vraag ‘wat is de best waterontharder?’ voor jou te beantwoorden, omdat dit puur afhangt van wat jij belangrijk vindt en waar jij de meeste waarde aan hecht. Het beste advies wat we je kunnen geven: maak een lijstje van de aspecten van een waterontharder die je belangrijk vindt, zoals de grootte, de soort waterontharder, duurzaamheid, en het prijskaartje wat eraan hangt. Zo zal er een beperkter aantal overblijven. Kom je er dan nog steeds niet uit? Neem dan contact op met een adviseur, wendt je tot beoordelingen en reviews van andere mensen om meer te weten te komen over goede en slechte gebruikservaringen, of klik op de knop hieronder om de waterontharders van Vitaleau te vergelijken:

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...