Onderhoud en verleng de levensduur van je kraan: Tips en Advies

Het onderhouden van je kraan is essentieel om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren en een lange levensduur heeft. Het regelmatig uitvoeren van onderhoud kan helpen om problemen zoals kalkaanslag, lekkages en verstoppingen te voorkomen. In deze tekst kan je handige tips en adviezen vinden over hoe je je kraan kunt onderhouden.

Reiniging en verwijderen van kalkaanslag

Kalkaanslag kan zich na verloop van tijd opbouwen op je kraan en de werking ervan belemmeren. Hier zijn enkele tips om kalkaanslag te verwijderen:

  • Maak regelmatig je kraan schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, want deze krassen kunnen veroorzaken en dit verkort de levensduur van je kraan.
  • Gebruik een mengsel van azijn en water om kalkaanslag te verwijderen. Week een doek in het mengsel en wikkel het rond de kraan. Laat het enige tijd inwerken en veeg het vervolgens schoon.

Controle en vervanging van pakkingen

Pakkingen zijn kleine rubberen ringen die zorgen voor een waterdichte afdichting bij de hendel en uitloop van de kraan. Na verloop van tijd kunnen deze pakkingen verslijten en lekkages veroorzaken. Hier zijn enkele tips voor het controleren en vervangen van pakkingen:

  • Controleer regelmatig op lekkages rondom de kraan. Als je waterdruppels ziet, kan dit duiden op versleten pakkingen.
  • Sluit de watertoevoer naar de kraan af voordat je de pakkingen vervangt. Verwijder de hendel of het handvat en vervang de oude pakkingen door nieuwe exemplaren van dezelfde maat en vorm.

Oplossen van lekkages

Lekkende kranen kunnen niet alleen hinderlijk zijn, maar ook water verspillen. Hier zijn enkele tips voor het oplossen van lekkages:

  • Controleer de kraan op losse onderdelen. Draai eventuele losse bevestigingen of moeren stevig vast.
  • Controleer de rubberen ringen en O-ringen in de kraan op tekenen van slijtage. Vervang ze om lekkages te stoppen, indien nodig.
  • Als de lekkage aanhoudt, kunnen interne onderdelen zoals de klepzitting of cartridge versleten zijn. In dat geval is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen.

Onderhoud van de afwerking

De afwerking van je kraan kan na verloop van tijd aangetast worden door chemische reinigingsmiddelen en krassende materialen. Hier zijn enkele tips om de afwerking van je kraan te beschermen:

  • Gebruik geen schurende of bijtende reinigingsmiddelen op de kraan. Kies in plaats daarvan voor mildere schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor de afwerking van kranen.
  • Gebruik een zachte doek of spons om de kraan schoon te maken en vermijd het gebruik van schurende materialen zoals staalwol.
  • Droog de kraan na het reinigen af om watervlekken en mineralen achterlating te voorkomen.

Met regelmatig onderhoud en zorg kun je de levensduur van je kraan verlengen en problemen zoals kalkaanslag en lekkages voorkomen. Door het reinigen van je kraan, het controleren en vervangen van pakkingen en het oplossen van lekkages kun je genieten van een goed functionerende en duurzame kraan. Investeer wat tijd en moeite in het onderhouden van je kraan en voorkom onnodige reparaties en kosten.

Bekijk via de knop hieronder het assortiment aan kranen dat Vitaleau aanbiedt:

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...