5 Tips voor kalkaanslag verwijderen 

In het water dat uit de kraan komt zitten veel natuurlijke stoffen, waaronder mineralen zoals natrium, magnesium, kalium, en calcium. Deze mineralen spelen een belangrijke rol in het in stand houden van uw botten, en het nuttigen van water helpt bij het soepel verteren van eten en het opnemen van alle voedingsstoffen die daar in zitten. Een nadeel van de aanwezigheid van sommige van deze stoffen, en dan met name de calcium- en magnesiumionen, is dat die de oorzaak zijn van kalkaanslag. Kalk ontstaat namelijk doordat deze ionen zich afzetten tegen bijvoorbeeld waterleidingen, huishoudelijke apparaten, en badkamertegels.  

Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, maar kan ook (financiële) schade berokkenen. Kalkaanslag in elektrische apparatuur zorgt voor een hoger energieverbruik en kan leiden tot onherstelbare schade, waardoor uw waterkoker of vaatwasser uiteindelijk volledig vervangen zal moeten worden. Dit kan tegengegaan worden door iedere week actie tegen kalkaanslag te ondernemen. Zuren helpen hiertegen, dus bijvoorbeeld citroensap of (schoonmaak)azijn gemixt met heet water kunnen u helpen en zijn budget-vriendelijk. Hieronder vindt u vijf portemonneevriendelijke tips om uw huis te ontkalken. 

1. Schoonmaakazijn gemixt het heet water 

Voor het schoonmaken van de douchekop en de glazen douchedeur kunt u schoonmaakazijn mixen met heet water. De deuren kunt u hiermee afnemen en nog eens naspoelen als het mengsel is opgedroogd. Laat de douchekop een nacht rusten in een badje hiervan, en spoel deze daarna nog na. Azijn beïnvloedt rubber, dus pas bij het schoonmaken wel op voor eventuele rubberen delen in uw douche.  

2. Cola in het toilet 

Ook in het toilet kan kalkaanslag ontstaan, maar dit is al helemaal budgetvriendelijk op te lossen. Cola heeft namelijk een zeer hoge zuurgraad, dus als u dit ’s avonds in het toilet gooit en een nachtje laat staan, dan bent u de volgende dag na het naspoelen van de kalkaanslag af. Tevens een goede motivatie om minder cola te drinken. Dit werkt het beste met reguliere cola, en minder goed met de light variant.

3. Citroensap met water 

Citroensap heeft ook een hoge zuurgraad en kan gebruikt worden voor het ontkalken van uw waterkoker. Hiervoor doet u het sap van twee citroenen in de waterkoker en vult u dit aan met water. Zet de waterkoker aan en spoel achteraf nog een paar keer na. Ditzelfde kan tevens met schoonmaakazijn, maar wees u ervan bewust dat u dan nog beter na moet spoelen. Een restje citroensap in uw thee is niet zo’n ramp, maar een restje schoonmaakazijn is aanzienlijk slechter.  

4. Wasverzachter voor de tegels 

In de badkamer zit kalkaanslag niet alleen op de douchekop en tegen de deuren, maar vaak ook op de tegels. Dit is niet beperkt tot de tegels in de douchecabine zelf, maar in de gehele badkamer. Dit komt door alle stoom die vrijkomt bij het douchen. Hiervoor kunt u het beste wasverzachter gebruiken, wederom gemixt met warm water. Verspreid dit over de tegels, laat het een kwartiertje intrekken, en neem dit de oppervlaktes weer af met een schone doek. 

5. Ontkalker voor de vaatwasser 

Voor het goed werken van de vaatwasser is het belangrijk om, afhankelijk van het gebruik, minstens 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Ontkalkingsmiddel is hiervoor de beste keuze. Dit is omdat azijn, citroensap, en wasverzachter nadelige effecten hebben op de andere interne elementen van uw vaatwasser.  

Kalkaanslag voorkomen 

Hoewel er veelal budgetvriendelijke opties zijn in de strijd tegen kalkaanslag, is de beste optie om kalkaanslag in zijn geheel te voorkomen. De voorgestelde schoonmaaktactieken moeten namelijk wekelijks worden uitgevoerd. Niet alleen kost dit op de langere termijn alsnog veel geld, maar ook veel tijd en energie. Daarnaast moet er na het schoonmaken altijd nog nagespoeld worden om het gebruikte middel weg te spoelen, waardoor er weer water met calcium- en magnesiumionen neerslaat op de tegels, in het toilet, en in de douche.  

Om deze constante strijd uit de weg te gaan, kunt u ook gaan voor een grotere geldinvestering in een waterontharder. Vitaleau biedt daarin twee verschillende soorten waterontharders aan. Het ene systeem maakt gebruik van zout om het water te ontharden, de andere van CO2. Onze zout-ontharders filteren de magnesium- en calciumionen uit het water, waardoor kalk niet meer kan ontstaan. De CO2 ontharders verhelpen de problemen van hardnekkige kalkaanslag door de slecht oplosbare kalk om te zetten naar een stof die wel goed oplost in het water. Check hieronder welke ontharders van Vitaleau het beste bij u passen.

Tevreden klanten met een SoluCalc waterontharder

Meer dan 20.000 particulieren en...